19-04-2021
“Toen we gevraagd werden om met het team van Van Wijnen Lindesteyn vorm te geven, ben ik eerst op de plek gaan kijken. Wat een goeie start! Zoveel volwassen groen en die ruimte… ik zag gelijk de potentie.”
Aan het woord is Nick Tettero, architect bij GROOSMAN architecten. Een gerenommeerd architectenbureau dat bij elke ontwerpopgave wil dat mens, omgeving, functionaliteit en esthetiek elkaar versterken, zodat er duurzame en prettige verblijfsomgevingen ontstaan die mens en omgeving verrijken.
We vragen Nick wat hem inspireerde om tot het ontwerp te komen. Eén vraag is voldoende, want als Nick eenmaal gaat vertellen, neemt zijn passie voor architectuur, mens en natuur het over.
Grenzen stellen, liever niet!
“Het was vooral de natuur rondom het gebouw die mij inspireerde. Als je hier woont, moet je dat groen altijd en overal kunnen beleven, ook als je op de bank zit of staat te koken. Daarbij wilden we mensen een royale buitenruimte bieden met plek om lekker te tafelen met vrienden of familie. De grote ramen, royale buitenruimtes en glazen balkonbalustrades zorgen ervoor dat we het beoogde woongenot konden realiseren. Bij Lindesteyn vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. En het mooie is, als je het gebouw van buiten bekijkt, lijkt het te verrijzen vanuit het landschap.”
Aansluiten bij de buurt
Ook de jaren 60 en 60-bouwstijl uit de omgeving hebben een rol gespeeld in het ontwerp, vertelt Nick. “Hoewel Lindesteyn solitair tussen de bomen lijkt te liggen, vormt het gebouw wel degelijk een schakel tussen de appartementengebouwen en de eengezinswoningen uit de omgeving. De horizontale belijning van Lindesteyn is geïnspireerd op de historische kenmerken die de omgeving in zich heeft. Samen met de verticaal georiënteerde ramen ontstaat een interessant lijnenspel. Helder en verfijnd én bovenal passend bij de plek. ”
Over alles nagedacht
Als je straks in Lindesteyn woont, parkeer je je auto op je eigen parkeerplaats in de half verdiepte garage. Hiervandaan neem je de lift of trap omhoog. “Door het parkeren op deze manier op te lossen, en niet de gehele begane grond hiervoor te gebruiken, voorkom je een gesloten, ‘dode’ gevel op de plek die juist levendig en vriendelijk moet zijn. Nu opent de gevel zich al op 1,5 meter hoogte en dat draagt bij aan een fijne woonsfeer en aan de hoge woonkwaliteit. Bijkomend voordeel is dat de bewoners op de 1e verdieping zowel in directe verbinding staan met de tuin alsook voldoende privacy ervaren”, legt Nick uit.
De nieuwe parel van Zwijndrecht
De lichte kleurstelling, grote ramen, manier waarop de hoekbalkons het gebouw openen en de terugliggende bovenste verdieping geven het geheel een vriendelijk chique uitstraling. “Ik ben heel enthousiast over het ontwerp dat er nu ligt. Hoe leuk was het dan ook om te horen dat welstand dit de nieuwe parel van Zwijndrecht noemde, toen we het ontwerp toonden. Met het team werken we nu de details uit en maken we materiaalkeuzes. Alles is erop gericht om de luxe, natuurlijke woonbeleving tot in de kleinste details terug te laten komen.”
“Als ik hier straks een rondje loop, hoop ik tevreden bewoners te zien. Want hoe belangrijk ik een goed ontwerp en mooi gebouw ook vind, het gaat mij vooral om de mensen die er gebruik van maken. Dat zij er fijn wonen en dat ze trots zijn op hun huis, dat maakt mij blij.”